2011. április 3., vasárnap

Hétfőtől célkeresztben a kerékpárosok

Három hétig tartó akciót indít a rendőrség hétfőtől, a kerékpárosok ellenőrzésére. Erre azért van szükség, mert bár a balesetek száma évek óta csökken, ezen belül azonban növekszik a kerékpárosokat ért balesetek aránya.


2011 első három hónapjában 19 kerékpáros halt meg balesetben. 2010-ben összesen 16 ezer olyan baleset történt, amelyben emberek sérültek meg. Ezek 11 százalékát kerékpárosok okozták, náluk csak a személyautósok okoztak több balesetet. A teherautósok és buszsofőrök összesen nem okoztak annyi sérüléses balesetet, mint a kerékpárosok. Mint Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője korábban beszámolt róla, a balesetek száma évek óta csökken, azonban ezen belül a kerékpárosok okozta balesetek aránya növekszik.

Ezért tartanak hétfőtől április 26-ig fokozott kerékpáros ellenőrzést. Megvizsgálják, hogy a bicikliseknél megvannak-e az előírt tartozékok, megfelelően ki vannak-e voilágítva, illetve fel vannak-e szerelve a fényvisszaverők. Ellenőrizni fogják a kerékpárosok ittasságát is, ugyanis az ittasan okozott balesetek 26 százalékáért az ittas biciklisek okolhatók.

A rendőrség egyébként más módokon is megpróbál odafigyelni a biciklisekre. Évek óta rendeznek különböző versenyeket, rendezvényeket általános- és középiskolás diákoknak. Májusban is kezdődik egy ilyen, melyben a kerékpározás szabályaiból vizsgázó diákok kerékpár hajtói igazolványt kaphatnak. Aki bemutatja a kerékpárját, ami rendesen fel van szerelve a kötelező tartozékokkal, az külön műszaki "engedélyt" is kaphat rá.

Javasoljuk minden kerékpárral közlekedőnek a következő előírt felszerelések beszerzését, mert ezek hiányában büntethetnek a rend őrei.
 
A KRESZ által előírt kötelező tartozékok kerékpárra:
 

1. Fehér színű első lámpa.
2. Vörös színű hátsó lámpa.
3. Vörös színű hátsó prizma.
4. Két, egymástól független fék.
5. Csengő
6. Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken.
7. Fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül az úttesten éjszaka vagy rossz látási viszonyok között).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése