2013. január 19., szombat

Szegeden lesz az első magyar közbicikli-rendszer


Márciustól az országban elsőként Szegeden valósul meg a mindenki számára elérhető városi kölcsönbicikli-rendszer, írja a szegedcafe.hu.
A város 12 pontján 70-80 kerékpár áll majd a szegediek rendelkezésére, további 20-30 pedig a cégnél lesz arra az esetre, ha szervizelés miatt valamelyiket ki kellene vonni a forgalomból. Az árakat a tavalyi elképzelések óta nem változtatták meg, így az ingyenes regisztráció után 200 forintba kerül majd egy óra, 800 forintba pedig egy egész napos használat. A számlázás óra alapú, ám ha valaki egy nap 4-nél több alkalommal kölcsönöz bringát, akkor sem kell egy nap 800 forintnál többet fizetnie.
Biztonságiak az elkalandozók ellen
A könnyített vázas kerékpárok kerekei tömör gumiból lesznek. A lopások ellen GPS-szel szerelték fel a bringákat, így nyomon lehet követni, melyik jármű épp hol van. A használati zóna a a körtöltésen belül lesz. Kölcsönözni csak működő mobilszámmal lehet majd, így ha valaki esetleg a körtöltésen kívül kerekezik, a központból ötször hívják a megadott telefonszámot, hogy figyelmeztessék. Ha ennek ellenére sem venné fel a felhasználó a telefont, akkor az őrző-védő szolgálat a jeladó segítéségével megkeresi a kerékpárt.

/kerekagy.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése